Tudástár

Tudástár

Tényleg megéri klímával fűteni? Kiszámoltuk!

Egy fűtésre optimalizált klíma energiahatékonysága több, mint négyszer olyan jó lehet, mint egy sima hősugárzóé. Hogy mindez hogyan lehetséges? Úgy, hogy egy modern klímaberendezés egyben hőszivattyú is. Azaz képes a külső levegőből is felvenni energiát.

Manapság egyre többször hallani olyan kifejezéseket, hogy hűtő-fűtő klíma, téliesített klíma vagy fűtésre optimalizált klímakészülék. Az eligazodás pedig nem mindig egyszerű a különböző szakkifejezések, a hangzatos ígéretek és a reklámüzenetek között. Öntsünk tehát tiszta vizet a pohárba!

A ma kapható készülékek szinte kivétel nélkül hűtő-fütő klímák, azokkal tehát egyaránt lehet hűteni is, fűteni is. Ha tehát csak rásegítő jelleggel, ősszel és tavasszal szeretnénk a klímát fűtésre használni, arra alapvetően minden 2015 után gyártott készülék alkalmas.

Más a helyzet, ha télen, tartósabb fagy idején is szeretnénk használni a klímát. Ilyenkor a készüléket téliesíteni kell, ami egy ún. téliesítő szett, azaz különféle fűtőalkatrészek utólagos beszerelését jelenti. Az ilyen módon téliesített klímát már bátran használhatjuk nagyobb hidegben is, bár komolyabb mínuszok esetén a készülék hatásfoka jelentősen esik.

A leginkább energiatakarékos megoldás az, ha eleve egy fűtésre optimalizált klímát választunk. Ennek kialakítása aktívan támogatja az egész éves használatot.

Költséghatékony fűtés

A klímák fűtési hatékonyságát a gyártók az ún. SCOP-érték formájában adják meg. Ez egy szezonális mutatószán, ami azt jelzi, hogy 1 kW elektromosság felhasználásával a készülék hány kW fűtési energiát állít elő. A fűtésre optimalizált Kaisai PRO+ például 4,6-os SCOP-értékkel (átlagos érték) rendelkezik, azaz a készülék 1 kW felvett elektromos energiával 4,6 kW fűtési energia előállítására képes.

Hogy ez hogyan lehetséges egyáltalán? Úgy, hogy a klíma egyben hőszivattyúként is működik, azaz hasznosítani tudja a kültéri levegő energiáját, akkor is, ha odakint hidegebb van, mint idebent.

További előnye a fűtésre optimalizált készülékeknek, hogy széles működési tartományban biztosítják a lakás fűtését. A Kaisai PRO+ például még -30°C külső hőmérséklet mellett is képes fűteni. ECO-üzemmódban pedig intelligens teljesítményvezérlés biztosítja a kiemelten alacsony energiafogyasztást. Ennek köszönhetően a Kaisai PRO+ hatékony alternatívája az egyéb fűtési lehetőségeknek. De lássuk is, hogy „mennyi az annyi” pontosan.

Fűtési módok összevetése

Vegyünk példának egy nagyobb alapterületű, 220 m2-es családi házat, amelynek megfelelő szigetelés mellett az éves fűtési igénye 11.000 kWh. Ha a házat elektromos panellel vagy elektromos kazánnal fűtjük, akkor minden kifizetett kWh-ból ugyanennyi fűtési energia keletkezik. Azaz 1 kW felvett = 1 kW leadott teljesítmény.

Ha viszont a fűtésre optimalizált Kaisai PRO+ klímával oldjuk meg a fűtést, úgy a fűtési szezonban 1 kifizetett kWh-ért cserébe a berendezés átlagosan 4,6 kWh energiát állít elő. Ezen felül igényelhetünk H-tarifás elszámolást: ilyenkor a fűtésre használt áramot olcsóbban tudjuk vételezni. Amint az a táblázatból is látszik, a H-tarifa a hagyományos áramköltségnél jelentősen kedvezőbb.

Kiszámoltuk annak a költségét is, ha gázzal oldanánk meg a példában szereplő ház fűtését. Az alábbi táblázatban összegeztük ezeket az adatokat is.

(Megjegyzés: ez egy elméleti számítás, a valós értékek ettől eltérhetnek!)

Amint a fentiekből látható, az egyszerű elektromos fűtések használata csábító lehet ugyan az olcsó beszerelés miatt, de ezek csak nagyon drágán üzemeltethetők. A gázzal történő fűtés ennél lényegesen olcsóbb, de ott más problémákkal szembesülünk: a gáz bevezetése költséges, ráadásul a füstgázelvezetést szintén meg kell oldani. A gáz emellett viszonylag környezetszennyező is.

A megvizsgált lehetőségek közül a leghatékonyabb megoldást egy minőségi klímakészülék jelentheti, amely olcsón üzemeltethető, könnyen beszerelhető, és egész évben komfortos hőmérsékletet biztosít a lakásban. Ilyen eszköz a PRO+, a Kaisai csúcskategóriás oldalfali klímája. A PRO+ klímában alkalmazott modern technológiák megegyeznek az ismertebb márkák technológiáival, a készülék ára viszont jellemzően jelentősen kedvezőbb.

Tudjon meg többet a Kaisai PRO+ készülékről itt: kaisai.hu/termekek/pro/